Een heerlijk rollade kan het hele jaar door worden gemaakt maar op één of andere manier eten veel mensen deze toch het liefst in de herfst en winterperiode. Ook heel erg mooi en lekker bij het kerstmaal. Bijna iedereen kent inmiddels de bavette rollade. Een BBQ klassieker die vaak voorbij komt. Dit recept is een variant daarop alleen dan gemaakt met varkensprocureur. Tip! Dit recept kun je ook maken met kipfilet mocht je niet van varkensvlees houden.
Aan de slag!
- Fileer de varkenshaas in de lengterichting van het vlees. Doe dit hetzelfde zoals met bavette. Het is bedoeling dat je vlees over het geheel dezelfde dikte heeft.
- Zodra je gereed bent leg je de varkenshazen met de puntzijde naar elkaar toe, zodat je een rechthoek vorm krijgt. Laat ze een beetje overlappen.
- Doe er folie overheen en sla met een vleeshamer pollepel de stukken in elkaar zodat het één geheel wordt.
- Smeer nu met een lepel de pesto over het vlees uit.
- Leg je de plakken seranoham erop.
- Verdeel nu de spinazie met de pijnboompitten en Grana padano kaasvlokken over de ham.
- Nu komt het lastige stukje. Rol het geheel strak op over de lange zijde. We willen een smalle en dikke rollade maken.
- Zodra het vlees opgerold is doe je om de 2-3cm slagerstouw eromheen. Maak het touw steeds een dubbele knoop vast.
- Wanneer je rollade gebonden is smeer je een beetje olijfolie aan de buitenzijde en strooi je de rollade rijkelijk in de rub.
- De rollade kan je nu even in de koelkast bewaren in een zak of op een bord afgedekt met vershoudfolie.
- Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte en directe opstelling in de kamado. Ga voor een temperatuur van circa 150-180°C.
- Zodra de BBQ op temperatuur is haal je de rollade uit de koelkast en laat deze even een beetje om temperatuur komen.
- Plaats de rollade op het rooster boven het indirecte gedeelte en bak de rollade tot een kerntemperatuur van 53°C.
Je kunt er ook voor kiezen om een rotisserie te gebruiken zoals op de foto’s hieronder. Hierdoor komen alle zijde evenveel in aanraking met de hitte en word je rollade gelijkmatiger gegrilld. - Daarna grill je op het directe gedeelte de buitenkant totdat deze een krokante laag heeft of tot een temperatuur van 58°C.
- Haal de rollade van de BBQ en laat deze 5 min rusten onder aluminiumfolie. De rollade toedekken, niet inpakken.
- Verwijder de touwtjes met een mes.
- Snij hierna de rollade in plakken van 1-2cm en je hebt nu een heerlijk hoofdgerecht om te serveren en te eten.
Enjoy!!






