Ah, de verleidelijke dans van rook, zout en zalige zalm – welkom bij een culinair avontuur waar je heel blij van gaat worden! Deze keer trekken we de barbecue uit voor een koud rookfestijn. Bereid je voor op een magische reis waarin smaakexplosies samenkomen met subtiele aroma’s. Verras je gasten met gerookte zalm zoals zij nog nooit geproefd hebben. Dus houd je cold smoke generator, rookmot en ingrediënten gereed. Laat het rookfestijn beginnen!
- Voorbereiding van de zalm
- Spoel de zalmfilet af onder koud stromend water en dep het droog met keukenpapier.
- Controleer op eventuele graten en verwijder deze met een pincet.
- Maak de pekel
- Meng in een kom het zeezout, lichte basterdsuiker, de gekneusde jeneverbessen en versgemalen zwarte peper.
- Voeg indien gewenst de gedroogde dille toe voor extra smaak.
- Pekelen van de zalm
- Hiervoor heb ik stalen rechthoekige bakken waarin precies een hele zalmzijde past. Bedek de bodem van de bak met 1/3 van de pekel en plaats de zalm daar bovenop. Verdeel nu de rest van de pekel over de zalm.
- Dek de schaal af met plasticfolie en zet het in de koelkast. Ik kies er zelf voor om extra druk op de zalm uit te oefen om nog meer vocht uit de vis te trekken. Plaats hiervoor een snijplank op de folie en verzwaar dit met blikken of andere gewichten.
- Laat de zalm 24 uur in de pekel staan.
- Spoelen en drogen
- Je bent 24 uur verder. De zalm is nu veranderd in leerachtige structuur en ruikt ook niet meer naar de bekende visgeur.
- Spoel de zalm grondig af onder koud water om het te ontdoen van overtollig zout.
- Dep de zalm droog met keukenpapier en laat het aan de lucht drogen. Ook hiervoor adviseren wij 24 uur tijd uit te trekken.
- Voorbereiding van de barbecue
- Bereid de barbecue voor op koud roken. Haal je kolenmand eruit / leeg en zorg dat je alleen het rvs rooster in de barbecue hebt liggen.
- Let op! Dat de buitentemperatuur maximaal 15 graden is.
- Neem de cold smoke generator en vul deze rustig met beuken of kersenmot. Let op! Dat je het niet aandrukt of verdeeld met je vinger. Hierdoor loop je grote kans dat de mot te massief is en het branden van de mot tussentijds stikt.
Tip van ons. Schenk de mot rustig in de cold smoke generator en klop de generator zacht waardoor de mot zich verder verdeeld. Ga met je vinger over de binnenrand van de generator en zorg dat deze vrij blijft. Hierdoor kan het vuur niet overslaan. - Doe een waxinelichtje in de generator om de mot aan te steken. Plaats de cold smoke generator in je kolenmand of op je kolenrooster onderin de barbecue. Doe de barbecue onder en boven een klein stukje open.
- Roken van de zalm
- Steek de cold smoke generator aan en leg de zalm op het rooster.
- Sluit de barbecue en laat de zalm gedurende 8-10 uur roken.
- En nu wachten
De zalm is gerookt. Nu is het alleen nog wachten. Laat de zalm nog 24-48 uur rusten om de rookaroma’s tot rust te laten komen. - Serveren:
- Snij de zalm schuin weg in dunne plakken en het genieten kan beginnen.
- Serveer op een feestelijk bord met bijvoorbeeld crackers, stukjes citroen en een dille-mosterdsaus.
Geniet van je zelfgemaakte koud gerookte zalm van de barbecue!