Een heerlijk rollade kan het hele jaar door worden gemaakt maar op één of andere manier hebben we deze toch het liefst in de herfst en winterperiode. Of lekker bij het kerstmaal. Maar ditmaal in het voorjaar.
Voor deze rollade geldt allebei, zeker omdat dit een variant van de bavette rollade is. De bavette rollade is inmiddels een BBQ klassieker en wordt bijna wel bij elke workshop (basis) gemaakt. In dit geval is het met varkenshaas maar kan zeker ook met kipfilet.
- Fileer de varkenshaas in de lengterichting van het vlees. Doe dit hetzelfde zoals met bavette. Het is bedoeling dat je vlees over het geheel dezelfde dikte heeft.
- Zodra je gereed bent leg je de varkenshazen met de puntzijde naar elkaar toe, zodat je een rechthoek vorm krijgt. Laat ze een beetje overlappen
- Doe er eventueel folie over heen en sla met een pollepel de stukken in elkaar zodat het één geheel wordt.
- Smeer nu met een (thee)lepel de pesto over het vlees uit.
- Daarna leg je de plakken seranoham erop.
- Verdeel nu de spinazie met de pijnboompitten en Grana padano kaasvlokken over de ham.
- Nu komt het lastige stukje: Rol het geheel strak op over de lange zijde.
- Zodra het vlees opgerold is doe je om de 2-3cm slagerstouw eromheen. Maak het touw steeds een dubbele knoop vast.
- Wanneer je rollade gebonden is smeer je een beetje olijfolie aan de buitenzijde en strooi je de rollade rijkelijk in de rub.
- De rollade kan je nu even in de koelkast bewaren in een zak of op een bord afgedekt met vershoudfolie
- Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte en directe opstelling in de kamado. Ga voor een temperatuur van circa 150-180°C.
- Zodra de BBQ op temperatuur is haal je de rollade uit de koelkast en laat deze even een beetje om temperatuur komen.
- Plaats de rollade op het rooster boven het indirecte gedeelte en bak de rollade tot een kerntemperatuur van 53°C
- Daarna grill je op het directe gedeelte de buitenkant totdat deze een krokante laag heeft of tot een temperatuur van 58°C
- Haal de rollade van de BBQ en laat deze 5 min rusten onder aluminiumfolie. De rollade toedekken niet inpakken.
- Verwijder de touwtjes met een mes
- Snij hierna de rollade in plakken van 1-2cm en je hebt nu een heerlijk hoofdgerecht om te serveren en te eten.
Enjoy!!
