Na het succes van de (kaas) grillworst is het tijd voor een aanvulling op het bestaande recept. We komen we nu met de Jalapeno cheddar kip grillworst. Deze heerlijke pittige worst zal zeker in de smaak vallen bij de pittige liefhebbers, mocht je van iets milder houden gebruik je gewoon 1 jalapeno peper in plaats van 2 stuks.
In het eerste recept hebben we de grillworst in een schaal op het fornuis gekookt. In dit recept leg ik uit hoe je nog makkelijker kunt werken met een sous vide stick. De eerder beschreven methode werkt natuurlijk ook en heeft hetzelfde effect.
- Leg de gehaktmolen 45 min in de vriezer, dit maakt het malen van het vlees makkelijker.
- Snijd het vlees in stukken 5×5 cm en voeg de nitrietzout en grillworstmix erbij en meng het door elkaar. Zet ook het vlees ongeveer 45 min in de vriezer.
- Maal het vlees met een middel schijf. Wellicht dat je in sommige gehaktmolens moet kiezen om het in twee stappen te doen. Eerst een grove vermaling en daarna middel.
- Snijd de cheddar kaas in blokjes 1×1 cm en voeg deze bij het gehakt (laat dit weg als je geen kaas wilt gebruiken).
- Snijd de Jalapeno in stukjes en voeg deze bij het gehakt en de ceddar kaas.
- Zet de vulpijp op de gehaktmolen en vul de gehaktmolen met het gehakt tot dat deze bij het einde van de vulpijp is. Zo voorkom je luchtvorming in de darm. Vouw de kunstdarm over de tuut en vul rustig de kunstdarm. Houd rekening met het formaat van de worsten. Ze moeten wel passen in de sous vide bak. Zodra de darm op het juiste formaat is draai je de kunstdarm op spanning en knoop je deze strak dicht.
- Vul de schaal met water en verwarm het water tot 75/80 graden met een sous vide stick. Verwarm daarna de worsten tot 75 graden in het water. Dit duurt ongeveer 60 min. Houd het water goed op temperatuur en prik pas na ongeveer 50 tot 60 min een gaatje in 1 worst om de kerntemperatuur te meten.
- Na het garen laat je de grillworsten afkoelen in een ijsbad dit zorgt ervoor dat het vlees langer houdbaar is.
- Bereid de BBQ voor op 200 graden direct grillen.
- Als de worsten zijn afgekoeld verwijder je de kunstdarm en dep je de worsten schoon met een schone thee doek. Daarna kruid je de buitenkant worst met je kruiden rub .
- Grill de worsten af tot deze een mooi krokant laagje hebben.
Veel plezier met dit recept.
Eet smakelijk!




