Deze week maken we een echte Hollandse klassieker. Een die niet mag ontbreken op een feestje of op een lekker broodje met heerlijk honing-mosterdsaus. Maak een klassieke grillworst of als je een kaasliefhebber bent maak je met enkele eenvoudige stappen een kaas grillworst.
- Ga naar de slager en haal 600 gram varkensvlees (procureur of schouder) en 400 gram kinnebak spek.
- Ferry gebruikt in zijn recept een KitchenAid met vleesmolen. Natuurlijk kun je hiervoor ook een handmolen gebruiken. Tip van de chef! Leg de vleesmolen 30 min in de vriezer, zodat het malen makkelijker gaat.
- Snijd het vlees in stukken 5×5 cm en voeg de nitrietzout en grillworstmix erbij en meng het door elkaar. Zet ook het vlees ongeveer 30 min in de vriezer.
- Maal het vlees met een middel schijf tot mooi gehakt.
- Snijd de kaas in blokjes 1×1 cm en voeg deze bij het gehakt. Wil je een naturel grillworst? Sla deze stap dan over.
- Zet de vulpijp op de gehaktmolen en vul de gehaktmolen met het gehakt tot dat deze bij het einde van de vulpijp is (zo krijg je geen lucht in je darm). Vouw de kunstdarm over de tuut en vul rustig de kunstdarm (let op je formaat worst zodat deze in de stalenbak past), zodra de darm op het juiste formaat is knoop je deze strak dicht.
- Vul de schaal met water en verwarm het water tot 75/80 graden. Verwarm daarna de worsten tot 75 graden in het water (ongeveer 60 min). Houd het water goed op temperatuur en prik pas na ongeveer 50 tot 60 min een gaatje in 1 worst om de kerntemperatuur te meten.
- Na het garen laat je de grillworsten goed afkoelen.
- Bereid de BBQ voor op 200 graden direct grillen.
- Als de worsten zijn afgekoeld verwijder je de kunstdarm en dep je de worsten schoon met een schone thee doek. Daarna kruid je de buitenkant worst met de rub.
- Grill de worsten af tot deze een mooi krokant laagje hebben.
- Pak een lekker biertje erbij snij de worst in plakjes en geniet van je eigen gemaakte grillworst!
Eet smakelijk!