Vandaag delen we een recept voor spareribs, maar dan een andere heerlijke variant de kalfsrib. Het vlees komt zoals de naam al aangeeft van het jonge kalf en is hierdoor erg mals en zacht van smaak. Voor mensen die geen varkensvlees lusten of mogen is dit een perfecte oplossing.
Een ander voordeel van kalfsribs is de bereidingstijd. Bij kalfsvlees werk je niet met de bekende 3-2-1 methode. Kalfsribs zijn namelijk veel eerder klaar dan varkensspareribs.
De bereidingstijden hangen af van de kwaliteit en dikte van de ribs.
In dit recept houden we de volgende planning aan:
- 1,5 uur roken
- 1,5 uur garen in folie of butcherpaper
- 30 minuten afgrillen
Aan de bak!
- Snij het loshangende vlees van de ribs eraf.
- Ontvlies de onderkant van de ribs.
Tip! Pak een boterham mes en duw deze tussen het vlies en het bot. Trek met het mes het vlies los van het bot en herhaal dit bij elk bot tot je het vlies los kan trekken. - Smeer de ribben in met mosterd. Dit heeft geen invloed op de smaak van je ribs. Het zorgt ervoor dat de rub gewoon beter blijft plakken op je kalsribs.
- Rub de ribs riant in en zorg dat zowel de bovenkant als onderkant voorzien zijn van een stevige laag.
- Pak de ribben in met huishoudfolie of doe ze in een ziplock zak en leg deze een nacht in de koeling.
- Haal de ribben de volgende dag uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Doe de whisky, appelazijn en appelsap bij elkaar in een plantenspuit. Deze spray gebruik je tijdens het roken om je ribs tussentijds in te spuiten.
- Verwarm de BBQ tussen de 110 en 120 graden indirect. Plaats je druip pan in je BBQ en vul deze met water of andere vocht wat kan optrekken naar het vlees.
- Voeg de rookchunks hickory toe aan de kolen. Deze mogen gewoon rechtstreeks boven op de smeulende kolen gelegd worden.
- Laat de ribben 1,5 uur roken en spuit ze om de 30 minuten riant in met je spray.
- Haal de ribs van de BBQ en smeer deze eerst in met de saus. Daarna bestrooi je de ribs met wat extra rub. Leg een paar plakjes roomboter van 0,5 cm dik over de ribs. Pak je ribs in met aluminium folie of butcherpaper.
- Plaats de ribs terug op de BBQ en laat deze 1,5 uur garen.
- Pak de ribs uit en meng het vleessap samen met een beetje bbq saus en smeer de ribs hiermee in.
- Laat de ribs nog ongeveer 30 minuten nagaren op de bbq.
- Serveer de ribs met friet en een lekkere salade.
Eet smakelijk!