Gerookte kalfsribs

Vandaag delen we een recept voor spareribs, maar dan een andere heerlijke variant de kalfsrib. Het vlees komt zoals de naam al aangeeft van het jonge kalf en is hierdoor erg mals en zacht van smaak. Voor mensen die geen varkensvlees lusten of mogen is dit een perfecte oplossing.

Een ander voordeel van kalfsribs is de bereidingstijd. Bij kalfsvlees werk je niet met de bekende 3-2-1 methode. Kalfsribs zijn namelijk veel eerder klaar dan varkensspareribs.

De bereidingstijden hangen af van de kwaliteit en dikte van de ribs.
In dit recept houden we de volgende planning aan:

  • 1,5 uur roken
  • 1,5 uur garen in folie of butcherpaper
  • 30 minuten afgrillen

Aan de bak!

  1. Snij het loshangende vlees van de ribs eraf.
  2. Ontvlies de onderkant van de ribs.
    Tip! Pak een boterham mes en duw deze tussen het vlies en het bot. Trek met het mes het vlies los van het bot en herhaal dit bij elk bot tot je het vlies los kan trekken.
  3. Smeer de ribben in met mosterd. Dit heeft geen invloed op de smaak van je ribs. Het zorgt ervoor dat de rub gewoon beter blijft plakken op je kalsribs.
  4. Rub de ribs riant in en zorg dat zowel de bovenkant als onderkant voorzien zijn van een stevige laag.
  5. Pak de ribben in met huishoudfolie of doe ze in een ziplock zak en leg deze een nacht in de koeling.
  6. Haal de ribben de volgende dag uit de koeling en laat deze op kamertemperatuur komen.
  7. Doe de whisky, appelazijn en appelsap bij elkaar in een plantenspuit. Deze spray gebruik je tijdens het roken om je ribs tussentijds in te spuiten.
  8. Verwarm de BBQ tussen de 110 en 120 graden indirect. Plaats je druip pan in je BBQ en vul deze met water of andere vocht wat kan optrekken naar het vlees.
  9. Voeg de rookchunks hickory toe aan de kolen. Deze mogen gewoon rechtstreeks boven op de smeulende kolen gelegd worden.
  10. Laat de ribben 1,5 uur roken en spuit ze om de 30 minuten riant in met je spray.
  11. Haal de ribs van de BBQ en smeer deze eerst in met de saus. Daarna bestrooi je de ribs met wat extra rub. Leg een paar plakjes roomboter van 0,5 cm dik over de ribs. Pak je ribs in met aluminium folie of butcherpaper.
  12. Plaats de ribs terug op de BBQ en laat deze 1,5 uur garen.
  13. Pak de ribs uit en meng het vleessap samen met een beetje bbq saus en smeer de ribs hiermee in.
  14. Laat de ribs nog ongeveer 30 minuten nagaren op de bbq.
  15. Serveer de ribs met friet en een lekkere salade.

Eet smakelijk!

Ferry Krul
Ferry Krul

Mijn naam is Ferry Krul een groot liefhebber van eten en het bereiden van het eten en dan het liefst op verschillende manieren op de barbecue. Wat ooit 15 jaar geleden begon met een beetje barbecueën op autorace weekenden is de laatste 6 jaar uit gegroeid tot een uit de hand gelopen hobby.

Waar ik begon op een webber 47 kogel barbecue met bereiden van pulled pork en ribs werd er al snel een Oklahoma joe smoker aangeschaft, uiteindelijk heb ik gekozen voor een Kamado joe classic 2 waar ik nu gemiddeld 3x per week mooie gerechten op maak.

2 jaar gelden liep ik op advies van een vriend een schuurtje binnen in Opperdoes bij 2 enthousiaste mannen om houtskool te kopen wat begon met een standaard gesprekje over barbecueën groeide al snel uit tot mooie culinaire barbecue verhalen over vlees en eigengemaakte grillworst. Twee jaar verder hebben deze 2 enthousiaste heren een pracht winkel in Purmerend genaamd BBQ Outside en kwam de vraag of ik het leuk vond om mijn recepten te delen. Natuurlijk deel ik graag mijn bbq avonturen met jullie.

Ingrediënten

Benodigheden

Bijgerechten

Gerelateerde berichten

Recepten

Varkenshaas rollade

Een heerlijk rollade kan het hele jaar door worden gemaakt maar op één of andere manier hebben we deze toch het liefst in de herfst en winterperiode. Of lekker bij het kerstmaal. Maar ditmaal in het voorjaar.

BBQ Outside

Viking Beef Hammer

Echt een bucketlist dingetje, de beef hammer. Echt een stoer stuk vlees waarmee je indruk kunt maken op je gasten! De beef hammer is afkomstig van de achterschenkel van de rund. Schotel je gasten iets nieuws voor en probeer deze Viking Beef Hammer zelf uit!

Heerlijke gerookte carpaccio salade
Recepten

Gerookte carpaccio salade

Het water loopt je al in je mond als je denkt aan gerookte carpaccio salade met truffelmayonaise.

Je hoort carpaccio vaak vallen in combinatie met een belegd boordje of als voorgerecht in een restaurant. Dus bedachten wij een recept om een volwaardig hoofdgerecht te maken met carpaccio als basis.

Winterse zuurkool burger header
Recepten

Winterse zuurkool burger

Wie houdt er niet van zuurkool in de winter? Wij in ieder geval wel. Tijdens het maken van verschillende burgers kwamen we erachter dat je zuurkool prima kan combineren op een heerlijk broodje hamburger.

Recepten

Gerookte kalfsribs

Vandaag delen we spareribs, maar dan een andere heerlijke variant de kalfsrib. Het vlees komt zoals de naam al aangeeft van het jonge kalf en is hierdoor erg mals en zacht van smaak. Voor mensen die geen varkensvlees lusten of mogen is dit een perfecte oplossing.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen.

Verder winkelen