Het water loopt je al in je mond als je denkt aan gerookte carpaccio salade met truffelmayonaise.
Je hoort carpaccio vaak vallen in combinatie met een belegd boordje of als voorgerecht in een restaurant. Dus bedachten wij een recept om een volwaardig hoofdgerecht te maken met carpaccio als basis.
Tip! Dit recept laat zich ook erg goed combineren met pasta tot een gerookte carpaccio pastasalade.
We gaan beginnen…
- Haal het vlees uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Kruid de ossenhaas met de tijm, rozemarijn, zout en peper.
- Maak de BBQ voor een indirecte sessie op 150 graden en voeg hier wat kersen rookhout toe.
- Grill de ossenhaas tot een kerntemperatuur van 48 graden.
- Verhoog daarna de temperatuur van de BBQ en haal de defectorplaten / conveggtor eruit.
- Grill het vlees tot het een kerntemperatuur van 52 graden heeft bereikt. Pak het vlees in met aluminium folie en laat het 15 min rusten.
- Laat de ossenhaas afkoelen en doe het vlees daarna 60 minuten in de vriezer zodat deze ligt aan vriest. Dit maakt het dun snijden van het vlees gemakkelijker.
- Snij de knoflook in plakjes.
- Grill nu op de plancha op de BBQ de cashewnoten en de knoflook aan tot ze een mooi kleurtje hebben. Haal ze van de BBQ en snij de knoflook fijn en de cashewnoten hak je grof.
- Snij de ui, augurk en de zon gedroogde tomaten in reepjes en doe deze bij de knoflook, kappertjes en de gewassen veldsla in een grote kom.
- Doe alle ingrediënten van de vinaigrette in een kom en meng de met een garde tot een mooi glad mengsel. Voeg wat zout en peper toe naar eigen smaak.
- Doe de vinaigrette bij de sla en meng deze door elkaar.
- Haal de ossenhaas uit de vriezer en snijdt deze met een zeer scherp mes in dunne plakjes. Mocht je een snijmachine hebben dan bevelen we deze natuurlijk aan.
- Maak het bord op met de salade als basis. Verdeel de ossenhaas over de salade. Garneer het geheel met de cashewnoten, pesto dressing, Padano kaas en truffelmayonaisse.
- Om de salade nog iets fijne op smaak te maken strooi je nog wat zout en peper naar eigen smaak over het geheel.
Wil je een andere twist aan je gerecht? Probeer dan de groene pesto dressing
- Rooster de pijnboompitten of de cashewnoten.
- Doe de basilicum blaadjes in een keukenmachine en maal ze fijn.
- Voeg de pijnboompitten of cashewnoten, knoflook, padano kaas en olijfolie toe aan de basilicum en mix dit in de keukenmachine tot een mooie pesto.
- Voeg naar smaak wat peper en citroensap toe.