Heerlijk opgediend. Kaas mosterd soep met zalm

Gerookte kaas mosterd soep met zalm

We delen weer een nieuw recept met jullie. Dit keer een niet alledaags recept van Ferry: gerookte kaas mosterd soep met zalm. Echt een aanrader voor alle kaasliefhebbers!

De wintermaanden zijn de perfecte maanden om koud te roken op de BBQ. Je wilt namelijk geen hogere temperatuur dan 25 graden, omdat bij vlees en vis bij 30 graden de eiwitten gaan stollen. Koud roken geeft een heerlijke diepe rooksmaak aan je product. Voorbeelden om koud te roken zijn boter, kaas , eieren , vlees , vis, groenten en kaas. Daarnaast is het voordeel van koud roken is dat je de producten langer kunt bewaren.

TIP! belangrijke tip als je koud rookt laat het product dan sowieso 24 intrekken in een zip lock zak zodat de rooksmaak goed intrekt en milder word en wanneer je het product meteen consumeert is de smaak erg sterk.

Kaas koud roken

  1. Snij de kaas in grote blokken.
  2. Vul de cold smoke generator met rookmot en steek deze aan. Ik gebruik beuken hout omdat dit een mooie smaak aan de kaas geeft.
  3. Leg de kaas op het rooster en laat de kaas minimaal 2 uur roken , langer mag ook maar na 2 uur is de kaas verzadigd van de rooksmaak.
  4. Doe de kaas in een zip lock zak en laat deze minimaal 24 rusten in de koelkast.
  5. Na minimaal 24 uur haal je kaas uit de zip lock zak en rasp je deze grof. 
  6. Proef de kaas ook even je zal gelijk de overheerlijke smaak proeven.

Zalm garen

  1. Haal de zalm uit de koelkast en kruid deze met grove peper, grove zeezout, dille en druppels citroensap.
  2. Leg de zalm op een BBQ grillplaat ( aluminium of staal).
  3. Verhit ondertussen de bbq op 150 graden direct en gaar de zalm tot de eiwitten beginnen te stollen en de zalm net aan gaar is. Hoelang dit duurt ligt geheel aan de dikte van de zalm.

Soep maken

  1. Bereid de bbq nu voor op 150 graden direct.
  2. Snij de sjalotjes en de knoflook fijn.
  3. Zet de gietijzeren pan op het vuur en verhit de boter.
  4. Fruit de sjalotjes en knoflook.
  5. Voeg daarna de bloem hierbij en roer dit goed door elkaar en laat dit ongeveer 3 min garen.
  6. Schenk al roerend de witte wijn erbij en blijf roeren tot een mooi glad mengsel.
  7. Voeg 1,5 liter water erbij en verkruimel de bouillon blokjes erbij en blijf roeren tot een mooi mengsel.
  8. Breng de soep aan de kook en roer de mosterd er goed door.
  9. Voeg de room en de gerookte kaas toe en blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten en je een mooi mengsel hebt.
  10. Breng de soep op smaak met zout en peper en zorg dat de soep niet de dik wordt.
  11. Schenk de soep in een kom en voeg op eigen inzicht zalm erbij een garneer er wat verse bieslook over heen.
  12. Je kunt er eventueel ook nog een lekker stuk brood erbij doen.

Eet smakelijk.

Author picture

Mijn naam is Ferry Krul een groot liefhebber van eten en het bereiden van het eten en dan het liefst op verschillende manieren op de barbecue. Wat ooit 15 jaar geleden begon met een beetje barbecueën op autorace weekenden is de laatste 6 jaar uit gegroeid tot een uit de hand gelopen hobby.

Waar ik begon op een webber 47 kogel barbecue met bereiden van pulled pork en ribs werd er al snel een Oklahoma joe smoker aangeschaft, uiteindelijk heb ik gekozen voor een Kamado joe classic 2 waar ik nu gemiddeld 3x per week mooie gerechten op maak.

2 jaar gelden liep ik op advies van een vriend een schuurtje binnen in Opperdoes bij 2 enthousiaste mannen om houtskool te kopen wat begon met een standaard gesprekje over barbecueën groeide al snel uit tot mooie culinaire barbecue verhalen over vlees en eigengemaakte grillworst. Twee jaar verder hebben deze 2 enthousiaste heren een pracht winkel in Purmerend genaamd BBQ Outside en kwam de vraag of ik het leuk vond om mijn recepten te delen. Natuurlijk deel ik graag mijn bbq avonturen met jullie.

Ingrediënten

Bijgerechten

Gerelateerde berichten

Recepten

Varkenshaas rollade

Een heerlijk rollade kan het hele jaar door worden gemaakt maar op één of andere manier hebben we deze toch het liefst in de herfst en winterperiode. Of lekker bij het kerstmaal. Maar ditmaal in het voorjaar.

BBQ Outside

Viking Beef Hammer

Echt een bucketlist dingetje, de beef hammer. Echt een stoer stuk vlees waarmee je indruk kunt maken op je gasten! De beef hammer is afkomstig van de achterschenkel van de rund. Schotel je gasten iets nieuws voor en probeer deze Viking Beef Hammer zelf uit!

Heerlijke gerookte carpaccio salade
Recepten

Gerookte carpaccio salade

Het water loopt je al in je mond als je denkt aan gerookte carpaccio salade met truffelmayonaise.

Je hoort carpaccio vaak vallen in combinatie met een belegd boordje of als voorgerecht in een restaurant. Dus bedachten wij een recept om een volwaardig hoofdgerecht te maken met carpaccio als basis.

Winterse zuurkool burger header
Recepten

Winterse zuurkool burger

Wie houdt er niet van zuurkool in de winter? Wij in ieder geval wel. Tijdens het maken van verschillende burgers kwamen we erachter dat je zuurkool prima kan combineren op een heerlijk broodje hamburger.

Recepten

Gerookte kalfsribs

Vandaag delen we spareribs, maar dan een andere heerlijke variant de kalfsrib. Het vlees komt zoals de naam al aangeeft van het jonge kalf en is hierdoor erg mals en zacht van smaak. Voor mensen die geen varkensvlees lusten of mogen is dit een perfecte oplossing.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen.

Verder winkelen