Pulled pork is een BBQ klassieker die uiteraard niet mag ontbreken bij de recepten bij BBQ Outside. Ik heb de pulled pork gemaakt door deze vooraf te injecteren met IPA bier, er zijn zoveel recepten te vinden van pulled pork vandaar deze variant.
Voorbereiding
- Dep het vlees droog met keukenrol en verwijder (indien nodig) de harde vetten aan de buitenzijde..
- Doe 40 ml appelazijn in de maatbeker en giet hierbij het IPA bier. Meng dit goed door elkaar.
- Vul de injectienaald met het mengsel en injecteer het vlees. Injecteer steeds ongeveer 1cm uit elkaar.
- Als het vlees geïnjecteerd is dep dan de buitenkant van het vlees weer droog.
- Smeer het in het met mosterd om daarna de rub er overheen te doen, zet het vlees rijkelijk in de rub.
- Pak het vlees in met huishoudfolie en stop daarna in de plastic ziplockzak.
- Plaats het vlees in de koelkast en laat dit de hele nacht erin liggen.
Bereiding BBQ/Kamado
- Haal het vlees uit de koelkast.
- Steek de BBQ aan.
- Zorg voor indirecte hitte opstelling en ga voor 105-115°C.
- Zodra de gewenste temperatuur plaats 2-3 blokken rookhout bij de kolen.
- Doe het vlees op het rooster en plaats de thermometer in het vlees, we gaan het vlees nu eerst roken.
- Na 3 uur roken neemt de invloed van het rookhout af en gaar je het vlees door tot een kerntemperatuur van 70°C. Dit kan na 3 uur al zijn maar dit ook langer duren, afhankelijk van je vlees.
- Wanneer het vlees bijna op de 70°C warm je alvast de barbecue saus op in een schaaltje (of aluminium bakje).
- Bij de kerntemperatuur van 70°C smeer je het vlees helemaal (behalve de onderkant) in met de barbecue saus.
- Wacht nu 2 uur, de saus zal nu ‘droog’ gaan worden wat een mooie buitenrand oplevert.
- Na 2 uur pak je het vlees in, in aluminiumfolie.
- Nu is het afwachten totdat de kerntemperatuur van 94°C wordt bereikt. Zodra het zover is prik dan met een stokje in het vlees om te voelen of het boterzacht is.
- Als dit nog niet het geval is gaar dan nog even verder en controleer regelmatig. Ga niet verder dan 98°C.
- Wanneer het vlees boterzacht is haal je het van de BBQ en maak je de folie open. Hiermee zorg je ervoor dat het vlees niet verder doorgaard.
- Na 30 min pak je de folie weer dicht en wacht dan nog 1 uur.
- Nu is eindelijk het moment daar om het vlees te ‘pullen’.
- Haal het vlees uit de folie en plaats het in de schaal, trek het vlees met de Meat Claws uit elkaar.
- Zie tips hieronder voor heerlijke opties met Pulled Pork.
Tips
- Serveer de Pulled Pork op het kadetje met coleslaw en een heerlijke barbecues saus, bijvoorbeeld de Grate Goods – Carolina Mustard saus.
- Gebruik het als topping op een hamburger, pizza of nacho’s.
- Maak een kapsalon variant en vervang de shoarm voor Pulled Pork.