Rosbief wordt het lekkerste gemaakt wanneer je eerst direct grilt en daarna indirect. Iets wat je normaal niet zou kunnen doen met een plancha op je kamado. Met deze bereiding is dat probleem opgelost.
Voorbereiding vlees
- Als de rosbief van dik naar dun afloopt dan is het verstandig om het op te binden met slagerstouw, dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Anders is het dunne stuk eerder gereed dan het dikkere stuk.
- Slagerstouw kan je bij verschillende supermarkten kopen of vraag het je lokale slager. De techniek voor het opbinden kan je vinden op YouTube mocht je dit lastig vinden. Je hoeft het echt niet zo professioneel te doen als je slager.
- Na het opbinden breng je olijfolie aan op het vlees en doe je de rub erop. Dit mag rijkelijk worden aangebracht.
- Doe het vlees in verhoudsfolie en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- In de tussentijd kan de BBQ worden aangestoken
Voorbereiding groentes en aardappelen
De voorbereiding van de groentes en aardappelen kan je starten wanneer het vlees op het hout ligt op de plancha, dit zie je in de bereiding hieronder staan
- Snij de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter
- Verwijder de schil van de paprika als deze gaar is, snij in grote stukken om de zaadjes te verwijderen en daarna in kleine stukjes
- Schil de asperges om de harde laag te verwijderen, doe dit vanaf ongeveer 3cm vanaf de kop naar beneden met bijvoorbeeld een aardappelschilmesje. Schil overlappend en helemaal rondom. Bij asperges in pak staat dit ook op de verpakking omschreven.
- Maak de aardappelen schoon en laat de schil zitten. Snij de aardappelen (per aardappel) in plakken van een halve centimeter en daarna in grote frieten. Verpak per aardappel in aluminiumfolie en doe hier een beetje zeezout en olijfolie over. Het is de bedoeling om de aardappel weer in zijn originele model te krijgen als deze inpakt
En nu aan de slag met de BBQ…
- Steek de BBQ aan en breng deze op een temperatuur van 180-200°C
- Zorg ervoor dat de plancha ook in de BBQ ligt terwijl de BBQ opwarmt.
- Wanneer de BBQ op temperatuur is, is het belangrijk dat de kolen geen vlammen meer hebben voor de aardappelen
- Plaats de aardappelen op de kolen, bij voorkeur de kolen die nog aan zijn. De beste positie zal de buitenkant van de kolen zijn. Dit kan door de opening in de plancha en als dat niet lukt verwijder dan de plancha
- Haal de aardappelen na 30 min uit de kolen en leg deze te rusten.
- Grill de rosbief rondom dicht op de plancha
- Daarna plaats je de rosbief op het eikenhout of het rookplankje. Voorkeur is wel het eikenhout omdat dit dikker is en daardoor minder snel zal gaan roken
- Leg nu de paprika op het rooster in het midden van de plancha, deze zal rondom zwart worden maar dat is niet erg. Dit verwijder je als de paprika gaar/zacht is
- Na ongeveer 35-40 min zal de kerntemperatuur als het goed is 43°C zijn. Wanneer die temperatuur bereikt is haal de rosbief van de BBQ en plaats deze in aluminiumfolie om circa 10 min te laten rusten
- Nu kunnen de aardappelen, asperges, en paprika op de plancha
- Grill de aardappel krokant
- Grill de asperges rondom een minuut of 5, dan zijn deze gaar
- Grill dan de baconplakjes zodat deze lekker crispy worden. Dit kan je nadat het afgekoeld is in kleine stukjes breken en over de asperges serveren
- Grill de courgette bruin aan beide zijde
- Snij de rosbief in dunne plakjes en serveer op een mooie plank of schaal samen met aardappelen en groentes
- Eet smakelijk!