Rosbief met gegrilde asperges en aardappelen

Rosbief wordt het lekkerste gemaakt wanneer je eerst direct grilt en daarna indirect. Iets wat je normaal niet zou kunnen doen met een plancha op je kamado. Met deze bereiding is dat probleem opgelost.

Voorbereiding vlees

  1. Als de rosbief van dik naar dun afloopt dan is het verstandig om het op te binden met slagerstouw, dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaar wordt. Anders is het dunne stuk eerder gereed dan het dikkere stuk.
  2. Slagerstouw kan je bij verschillende supermarkten kopen of vraag het je lokale slager. De techniek voor het opbinden kan je vinden op YouTube mocht je dit lastig vinden. Je hoeft het echt niet zo professioneel te doen als je slager.
  3. Na het opbinden breng je olijfolie aan op het vlees en doe je de rub erop. Dit mag rijkelijk worden aangebracht.
  4. Doe het vlees in verhoudsfolie en laat het vlees op kamertemperatuur komen. 
  5. In de tussentijd kan de BBQ worden aangestoken

Voorbereiding groentes en aardappelen

De voorbereiding van de groentes en aardappelen kan je starten wanneer het vlees op het hout ligt op de plancha, dit zie je in de bereiding hieronder staan

  1. Snij de courgette in plakjes van ongeveer een halve centimeter
  2. Verwijder de schil van de paprika als deze gaar is, snij in grote stukken om de zaadjes te verwijderen en daarna in kleine stukjes
  3. Schil de asperges om de harde laag te verwijderen, doe dit vanaf ongeveer 3cm vanaf de kop naar beneden met bijvoorbeeld een aardappelschilmesje. Schil overlappend en helemaal rondom. Bij asperges in pak staat dit ook op de verpakking omschreven.
  4. Maak de aardappelen schoon en laat de schil zitten. Snij de aardappelen (per aardappel) in plakken van een halve centimeter en daarna in grote frieten. Verpak per aardappel in aluminiumfolie en doe hier een beetje zeezout en olijfolie over. Het is de bedoeling om de aardappel weer in zijn originele model te krijgen als deze inpakt

En nu aan de slag met de BBQ…

  1. Steek de BBQ aan en breng deze op een temperatuur van 180-200°C
  2. Zorg ervoor dat de plancha ook in de BBQ ligt terwijl de BBQ opwarmt.
  3. Wanneer de BBQ op temperatuur is, is het belangrijk dat de kolen geen vlammen meer hebben voor de aardappelen
  4. Plaats de aardappelen op de kolen, bij voorkeur de kolen die nog aan zijn. De beste positie zal de buitenkant van de kolen zijn. Dit kan door de opening in de plancha en als dat niet lukt verwijder dan de plancha
  5. Haal de aardappelen na 30 min uit de kolen en leg deze te rusten.
  6. Grill de rosbief rondom dicht op de plancha
  7. Daarna plaats je de rosbief op het eikenhout of het rookplankje. Voorkeur is wel het eikenhout omdat dit dikker is en daardoor minder snel zal gaan roken
  8. Leg nu de paprika op het rooster in het midden van de plancha, deze zal rondom zwart worden maar dat is niet erg. Dit verwijder je als de paprika gaar/zacht is
  9. Na ongeveer 35-40 min zal de kerntemperatuur als het goed is 43°C zijn. Wanneer die temperatuur bereikt is haal de rosbief van de BBQ en plaats deze in aluminiumfolie om circa 10 min te laten rusten
  10. Nu kunnen de aardappelen, asperges, en paprika op de plancha
  11. Grill de aardappel krokant
  12. Grill de asperges rondom een minuut of 5, dan zijn deze gaar
  13. Grill dan de baconplakjes zodat deze lekker crispy worden. Dit kan je nadat het afgekoeld is in kleine stukjes breken en over de asperges serveren
  14. Grill de courgette bruin aan beide zijde
  15. Snij de rosbief in dunne plakjes en serveer op een mooie plank of schaal samen met aardappelen en groentes
  16. Eet smakelijk!
Michiel Nijhuis
Michiel Nijhuis

Hallo mijn naam is Michiel Nijhuis en ik ben net zoals zovelen een fanatiek bbq’er. Het fanatieke is de laatste 5 jaar alleen maar toegenomen waar het begon met een The Bastard Compact is dit inmiddels uitgebreid tot The Bastard Large, Braaimaster en wat kleinere bbq’s voor de vakantie. Ik vind het leuk om de verschillende manier van barbecueën te beoefenen en deel dit graag op mijn Instagram @michiel.nijhuis

Door Instagram doe ik een paar keer per jaar mee aan evenementen samen met andere bbq’ers die dezelfde passie hebben voor het vuur.
In 2020 kwam mijn culinaire hoogtepunt toen ik benaderd werd door The Bastard om mee te doen met het BBQ boek We Can BBQ Too.

En nu in 2022 het volgende culinaire vervolg door het schrijven van recepten voor BBQ Outside waar ik erg veel zin in heb!!
Dit geeft mij weer inspiratie om bestaande gerechten met een andere twist te benaderen maar vooral ook de uitdaging om voor verschillende niveaus bbq’(st)er leuke gerechten te maken.

Ingrediënten

Bijgerechten

Gerelateerde berichten

Recepten

Snack Taco’s

Het gebeurt nog weleens dat je pulled pork maakt en het niet opgaat. Voor deze leftovers hebben we het recept voor een perfecte snack om te serveren aan gasten. Hiermee zal je zeker indruk maken en kost niet veel tijd om te bereiden. Wat wil je nog meer?

Recepten

Chicken wings van de Braaimaster

Deze week eenvoudige, maar super lekkere chicken wings waarmee je indruk maakt op je gasten. Deze zijn bereid op de Braaimaster maar zijn op elke BBQ te maken.

Recepten

IPA Pulled Pork

Pulled pork is een BBQ klassieker die uiteraard niet mag ontbreken bij de recepten bij BBQ Outside. Ik heb de pulled pork gemaakt door deze vooraf te injecteren met IPA bier

Recepten

Taco Birria

Deze keer maakt Michiel Nijhuis Taco Birria. Een fantastisch Mexicaans gerecht met Brisket als basis. Met dit recept maak je zowel de vulling als de taco’s. Een smaakcombinatie welke je moet proberen!

Onderhoud

Hoe onderhoud je messen?

Helaas zijn er nog steeds mensen die messen in de vaatwasser doen. De hoge temperatuur in combinatie met schoonmaakmiddelen kunnen

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelwagen.

Verder winkelen