Vlees
- Snij de brisket in grove stukken en breng deze op smaak met peper en zout.
Marinade
- Snij de hoedjes van de pepers af en maak de pepers open om de zaadjes te verwijderen.
- Breng water aan de kook in een pan, als het water kookt zet dan het vuur uit en laat de pepers 15 min weken.
- Doe de pepers in een blender en voeg de overige ingrediënten toe. Pureer dit geheel tot marinade
- Laat het vlees 12 uur of een nachtje marineren.
Stoofvlees maken
- Steek de bbq aan met een directe hitte opstelling. De heat deflectors zijn niet nodig.
- Plaats de Dutch Oven in de bbq en laat deze gelijk met de bbq op temperatuur komen. De gewenste temperatuur is 150-160°C.
- Snij de ui in pakken van 0,50cm en vierendeel de plakken.
- Zodra de temperatuur bereikt is giet dan een laagje zonnebloemolie in de Dutch Oven
- Voeg het vlees incl. marinade en de ui toe.
- Giet het bier erbij en vul bij met warm water, het vlees moet nog net aan zichtbaar blijven.
- Als laatste doen we de kaneel, kruidnagel en laurierbladen erbij.
- Doe de deksel op de Dutch Oven.
- Na 3 uur stoven zal het vlees gereed moeten zijn, dit wil nog weleens afwijken dus als het vlees nog niet uit elkaar valt controleer je dit om het half uur.
- Wanneer het vlees praktisch uit elkaar valt haal je het vlees en ui uit de Dutch Oven en doe dit in een aparte bak met deksel.
- Het vlees kan je nu uit elkaar trekken met meat claws, doe de deksel er bijna helemaal op om het vlees niet teveel te laten afkoelen.
- Verwijder het restant kruidnagel en de laurierbladen uit de jus.
- Wat er nu overblijft in de Dutch Oven gaan we gebruiken om een bouillon van te maken door hier circa 300 ml warm water aan toe te voegen.
- Laat dit nog (met de deksel erop) een half uur op de BBQ.
- Na 30 minuten kan de Dutch Oven van de BBQ.
Taco’s Birria maken
- Indien nodig vul de bbq aan met kolen.
- Doe de plancha in de bbq, weer met directe hitte.
- Zorg ervoor dat de BBQ niet heter wordt dan 200°C.
- In de tussentijd snij je de ui en koriander in kleine stukjes. Kies je ervoor om ook tomaat toe te voegen dan snij je dit ook in kleine stukjes.
- Doe de tomaat en ui bij elkaar en hou de koriander apart.
- Nu kunnen we de taco’s gaan maken!
- Doop de tortilla in de bouillon en leg deze op de plancha.
- Doe de geraspte kaas erop en vul de tortilla voor de helft met vlees. Vouw gelijk de tortilla dubbel en grill beide zijde krokant.
- Het is mogelijk om 5 st tegelijk te doen op de plancha maar bij de eerste keer is het verstandig om met 1 st beginnen om het onder de knie te krijgen.
- Wanneer de taco gereed is plaats dit op een bord.
- Als alle taco’s gemaakt zijn maak je deze af door ze te vullen met de ui en strooi je de koriander erover.
- Als laatste doe je bouillon in een bakje zodat je de taco hierin kan dopen.
- Serveer uit en eet smakelijk!!
Tip
- Als je vlees en bouillon overhoudt laat dit afkoelen en doe dit in vershoudbakjes. Dit kan je nog maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer.
- Het vlees kan je ook gebruiken als topping voor bijvoorbeeld nacho’s, pizza of burgers. Verwarm het vlees dan met een beetje bouillon zodat het niet uitdroogt.